Sunday, August 21, 2016

Day 35 tem 41 : School campaign, Clown Without Borders, en het tweede gebouw heeft een vloer!
Day 35: dinsdag 9 augustus

Vandaag reden Ken, Niki en Adam samen met Evance en Shadreck naar de andere kant van de hoofdstad om in het geboortedorp van mr. Joseph een show bij te wonen. Deze show, georganiseerd door clowns zonder grenzen, bleek een waar schouwspel voor jong en oud. Sketches, goocheltrucs en een stevige portie universele humor zorgden voor lachende gezichten en veel verwondering. Twee van de 8 artiesten/acteurs van het gezelschap waren trouwens geen onbekenden: Kevin en Rachel, de ouders van Adam. In de namiddag werden Ken, Niki en Adam dan gedropt in Lilongwe zelf om inkopen te doen en de blog te updaten. Tijdens dit laatste viel de stroom even uit in het gebouw waar het internetlokaal zich bevond. Dit maakte dat het updaten van de blog iets langer in beslag nam en dat het korte maar dierbare contact met geliefden thuis even onderbroken werd.

Die dag kwam chief Matsjirika 's ochtends langs dat ze 'school campaign' gingen voeren voor de nieuwe school. Omdat iedereen een beetje uit de lucht kwam vallen, waren we uiteindelijk te laat vertrokken en hebben we op de eerste locatie gewacht om dan een half uur later terug te keren naar GenCoo en toch te werken. Donderdag was de afspraak om het over te doen, en dit keer op tijd te zijn.

Day 36: woensdag 10 augustus


Het gewoonlijke hakken van de speelplaats werd verder gezet. Mr. Joseph kwam op een gegeven moment naar Suzanne om te vragen of ze wist hoe gehakt te bereiden. Hij legde uit dat ze dit gekocht hadden in de stad de dag ervoor, maar de kokinnen hadden geen idee hoe dit klaar te maken omdat ze hier bijna altijd onbewerkt vlees bereiden. Gelukkig is gehakt bereiden niet al te moeilijk, dus na de instructies en het voordoen door Suzanne, zullen ze het in het vervolg wel zelf kunnen. Adam ging in de namiddag naar de waterpomp om wat reclame te maken voor de show van zijn ouders komende vrijdag. Dankzij Niki zijn ninja skills kregen we 's avonds kwarteltjes op ons bord.
Day 37: donderdag 11 augustus

Vandaag was het dus effectief de 'school campaign'. In het eerste dorp, twee dorpen verwijderd van GenCoo in de richting van de Tarmac road, waren voornamelijk chiefs samengekomen, meerbepaald van zo'n negen dorpen. Het schoolcommittee legde het belang van onderwijs uit en beantwoordde de vragen van chiefs en ouders. Niki vertegenwoordigde Edukado met een goede speech om de mensen te motiveren om hun kinderen in te schrijven. In Kangwanda village waren vervolgens nog meer mensen samengekomen en deze keer veel meer ouders en kinderen, maar verder verliep het zeer gelijkaardig. In de namiddag werd er nog wat gehakt.

Day 38: vrijdag 12 augustus

Vandaag was het eindelijk zo ver, de dag van de clown shows met Adam zijn ouders. Eerst gaven ze een show in de nabijgelegen waterpomp. Niki en Ken gingen ondertussen met de auto van Shadreck nog meer gasten ophalen, namelijk twee duitse meisjes die we eerder in het nachtleven hadden ontmoet. Shadreck, onze gastheer, is van nature zeer verwelkomend, maar het onvangen van blanke mensen heeft hier ook een extra dimentie die we al meerdere keren gemerkt hebben. Het wordt gezien als een soort reclame naar iedereen toe dat blanke mensen aanwezig zijn. Dit is natuurlijk begrijpelijk maar voelt soms een beetje raar.

Na de middag vond dezelfde show plaats in Gencoo Village. Dit bleek alsook een groot succes dankzij de grote opkomst en de toegankelijke humor. Deze show was ook educatief opgesteld, door de inbreng van YONECO (Youth Network Counseling) en het communiceren van noodnummers tijdens de voorstelling: "One one SIX!". Ondertussen kregen we de blijde boodschap van de geboorte van een zevenling. Eén van de varkens was aan het bevallen. Helaas was het laatste biggetje nogal zwak en zag de toekomst er niet zo rooskleuring uit. De avond werd nog heel gezellig verder gezet aan een kampvuur met gin-frisdrank, gitaar en gezang. Door de aanwezigheid van de duitse meisjes nam Adam zijn cantus codexen boven om 'Die Gedanken sind frei!' uit volle borst mee te kunnen zingen.

Day 39: zaterdag 13 augustus

De volgende morgen was het laatstgeboren biggetje zoals verwacht overleden. Verder kregen we het jammerlijke nieuws dat het moedervarken op 2 biggetjes gaan liggen was waardoor er één overleden was en één fel verzwakt. Ondanks het weinige begrip van de locals probeerden we dit biggetje zelf op te voeden maar tevergeefs. Dit had als gevolg dat er nog 4 gezonde biggetjes overbleven. Leen ging naar de maïs molen en kwam met hulp van Alinafe en Maleni terug met 50 kg gemalen maïs. Normaal zouden Titi en Lila die dag naar het meer vertrekken maar wegens omstandigheden ging dit plan niet door en kwamen ze nog een nachtje langer logeren. Van de bushalte namen ze nog vele groentjes mee voor de volgende maaltijden. Deze avond bleven ook de ouders van Adam slapen om de cirkel rond te maken.

Day 40: Zondag 14 augustus
Omwille van enkele afwezigheden van de afgelopen week werd er ook op zondag gewerkt. De vloer van één lokaal moest gelegd worden. Eerst werd de grond gelijk gemaakt, steenslag met een laag mortel toegevoegd en als finishing touch een gepolijste laag van cement en water. Dit nam voornamelijk de voormiddag in beslag. Zowel Kevin, Rachel, Titi en Lila zijn 's middags terug vertrokken. De ouders van Adam namen het vliegtuig naar huis en lieten een heerlijke pot pindakaas en rooibos thee achter. Een hint voor de fijnproevers, 'Black Cat Peanutbutter' is een sterke aanrader!Day 41: Maandag 15 augustus

Het tweede klaslokaal werd voorzien van een vloer, omdat dit een kleiner lokaaltje is ging dit zeer vlot. Leen en Suzanne gingen in de namiddag naar de rivier om kleren te wassen. Ondanks de pogingen namen enkele locals de kleren uit hun handen om ze te helpen met het wassen. Adam en Ken brachten de dag verder achter de boeken door. Ook kregen we nog bezoek van de neef van Shadreck die de vooruitgang van het project wou bekijken.
  

No comments:

Post a Comment