Monday, August 29, 2016

Day 48 tem Day 55: Allerlaatste blogpost!

Day 48: Maandag 22 augustus

Aangezien Adam ons op de hoogte gesteld had over de problemen die hij had gehad met zijn visum, zijn we vandaag naar de immigratiedienst in Lilongwe geweest. Blijkbaar moet het visum verlengd worden als je langer dan een maand in Malawi verblijft. We zijn nogmaals in aanraking gekomen met de corrupte Malawische ordediensten. Na een langgerekt, ongemakkelijk gesprek - het maakt niet uit wat je zegt, ze hebben immers altijd gelijk - dat geen nut had, vroegen ze ons een afkoopsom. Met het dubbele van de normale prijs konden we de verlenging van de visa in orde brengen. Om de stress door te spoelen, aten we frietjes met hamburgers. Na dit hemelse maal werden er verder aankopen gedaan, blog geupdated en een kort bezoek aan de souvenirmarkt gebracht.
Toen we terug aankwamen in Gencoo Village, zag de school er alweer een beetje mooier uit: ter hoogte van de ramen was een strook gepleisterd en geschilderd, alsook een boord aan de deuren. Shadreck was in de wolken, hij zag zijn droomschool voor zich.


Day 49: Dinsdag 23 augustus

De voorgevel werd verder geschilderd, een pilaar gepleisterd en geschilderd en het schoolbord werd gemaakt. Een houten kader werd op de muur getimmerd en opgevuld met pleister en gladgemaakt met een water-cementlaagje. Ondertussen werd het laatste klaslokaal aan de overkant verder gepleisterd.
In de namiddag gingen Ken, Niki en Suzanne naar het nabijgelegen dorpje Kalulu, waarna ze hun weg vervolgden naar de top van een heuvel, daar hadden ze een prachtig uitzicht. Ook onderweg was de natuur behoorlijk mooi bij het passeren van een riviertje en rotsachtige stukken. Op de terugweg werden ze weer vergezeld door een meute kinderen.
's Avonds hebben we onder ons 'raadselavond' gehouden.


Day 50: Woensdag 24 augustus

(Deze ochtend begon met een gesprek met de werkmannen in verband met de diefstal van zondag. Net als wij, betreurden ze ook wat er gebeurd was, en nadat we uitgelegd hadden wat er gebeurd was, kwamen er voorstellen om met witchcraft een schuldige te laten aanduiden, deze louche praktijken zijn we echter absoluut niet van plan.)
Ken en Niki vertrokken in de voormiddag op hun laatste avontuur. Ze gingen een tradtionele Chewa tattoo laten zetten bij de moeder van Thauzen, een werkman. Tussen kakelende kippen in de wachtzaal van Thauzens ouderlijk huisje, werd eerst het vlijmscherpe scheermesje in twee gebroken om te garanderen dat het bloed niet gemengd wordt. Na wat overleg over de betekenis van de symbolen, beet Ken de spits af. Zes sneetjes werden gekerfd in de pols. Vervolgens werd er houtskool in de wondes gewreven. Dan was het de beurt aan Niki, die hetzelfde onderging. Met trots keerden Niki en Ken terug met hun eeuwige herinnering aan Malawi. Niet veel later was het alweer tijd voor een afscheid. Ken verliet ons. Zoals ondertussen traditie geworden is, werd er achter de auto aangehold tot deze in het landschap verdween.
Vandaag werd er ook hard gewerkt. De driehoeken van de zijmuren buiten en de gepleisterde pilaar werden geschilderd. Het eerste schoolbord werd voorzien van een zwarte kleur en het andere schoolbord gepleisterd. Aan de overkant werd het pleisterwerk aan de binnenkant verdergezet.


Day 51: Donderdag 25 augustus

Voor het verdere schilderwerk moet eerst de vloer gelegd worden. Er was voornamelijk werk voor geschoolde werkers. We vergezelden Evance naar de markt nabij het industriegebied voor dumpling ingrediƫnten en lapa's. Toen we terug waren, stonden de deuren in de blok links. In de namiddag werd de tweede laag witte verf aan de driehoeken buiten nog afgewerkt. Er werd na het werk nog wat met de bal gespeeld. Ook wordt er hier heel wat gezongen en gedanst, dat Afrikaanse ritme is niet te onderschatten.


Day 52: Vrijdag 26 augustus

Nadat Evance zo'n week geleden zichzelf kaal had geschoren met Niki's tondeuse, is deze stijl een heuse trend geworden. Niet alleen bij baby Fredi, maar ook de 3 dochters van Rastaman wilden, en kregen, deze coupe. Trimmen van kroeshaar is nogal moeilijk, maar Evance slaagde erin dit bij Allinafe te verwezenlijken. Qua werk werd er nog wat gepleisterd in het rechtse gebouw en geschilderd in het linkse.


Day 53: Zaterdag 27 augustus

Vandaag werd het Edukado-logo alvast in krijt op de buitenmuur getekend. Toen we erover wilden gaan met verf, bleek dat er blauwe verf was meegegeven in plaats van rode. Hopelijk kunnen we die maandag in de stad nog wisselen, om het dinsdag te vereeuwigen. Verder werd de laatste pilaar van het linkse gebouw bepleisterd. Na het werk werd er weer enthousiast 'gebalspeeld'.


Day 54: Zondag 28 augustus

Vandaag kregen nog een baby en haar zus, die recent mee water draagt, ook een kappersbeurt. Verder probeerde Suzanne Vanessa's haar in te vlechten, dit was moeilijk, maar lukte wel. Ondertussen ging Leen mee kleren wassen in de rivier. In de namiddag ging Niki naar zijn 'vrouw' Vanessa, om te kijken waar en hoe ze leeft. Suzanne en Leen gingen water halen aan de pomp. De vloer aan de buitenkant, onder het stuk afdak, werd afgewerkt.


Day 55: Maandag 29 augustus
's ochtends werd er een groepsfoto genomen. Vervolgens gingen Niki en Suzanne mee naar de stad, voor de laatste keer. 

No comments:

Post a Comment