Monday, July 11, 2016

Day 1 tem 4: Gestart met funderingen, en wat een sfeer!

Day 1 (dinsdag 5 juli)

Na 24u reizen met het vliegtuig, na 3 tussenhaltes (Parijs, Adis Ababa - Ethiopia, Dar Es Salaam - Tanzania), werd ons visa goedgekeurd in Kamuzu Airport. Een hobbelige “weg” in het donker op de achterkant van een lichte vrachtwagen, leidde ons uiteindelijk naar “Gencoo Village”. In Malawi weet men hoe men iemand moet verwelkomen: Vele knuffels, lachen en dansen. Ze hadden al heel de dag op ons gewacht en waren zeer nieuwsgierig om nader kennis te maken. Na de kennismaking was het tijd om te eten, ze hadden twee kippen voor ons geslacht, waarvan alles dat eetbaar is geserveerd werd (zelfs de kop, waarvan de hersenen met veel smaak uitgezogen worden). De avond werd afgesloten met gitaar en gezang want enkele Edukado leden blijken muzikaal aangelegd te zijn. 

Day 2 (woensdag 6 juli)

Na een eerste goede nacht rust gingen we de stad bezoeken. Onderweg hebben we geleerd dat we “Azungu” zijn, het Chichewa woord voor “blanke”. Vier lokale dames boden ons stokjes suikerriet aan, een heel zoet en verfrissend tussendoortje dat wel sterke tanden vereist.
In de hoofdstad vindt men moderne goederen en diensten terug, zoals een supermarkt en een fast-food pizza restaurant. Met de auto konden een paar leden mee naar de markt, waar ze een boze marktkraamster hebben gefotografeerd, na er een soort zand voor bij de groenten van gekocht te hebben. De rest nam de bus, daarna een rammelbak, gefixt door Evance, met zeven mensen in een rammelbak van vijf plaatsen, die leek elk moment uit elkaar te kunnen vallen — Suzannes schoot is goedgekeurd door Adam. Na het laatste stuk te voet, gingen we naar een nabijgelegen dorp. Daar hadden veel bekijks, voetbal (botsbal gezien de staat van het terrein). Bij de terugkeer werden we “achtervolgd” tot aan gencoo village door zeer nieuwsgierige kindjes. 

Day 3 (donderdag 7 juli)

Vandaag zijn we vroeg opgestaan voor onze eerste werkdag. Na een boterham-peanutbutter-ontbijt begonnen we aan het verplaatsen van een berg bakstenen. De bakstenen zijn op voorhand ter plaatse gemaakt door een heel dorp dat een centje wou bijverdienen. Het transport kende verschillende vormen: 
-Per 3 of 4 per person (per vijf voor Koen), een eindje bergop
-Het overblijfsel van de kruiwagen werd omgebouwd tot een soort mens aangedreven ossenkar
-Met een menselijke ketting samengesteld uit zowel Edukado-leden, lokale arbeiders als wel zich spontaan aanbiedende oudere lokale dames. Deze namen de bakstenen aan met blote handen en demonstreerden een effectieve werptechniek, een beetje confronterend voor ons. 
Na de maaltijd met bonen, die het toiletgebeuren bevorderde, werd er nog heel wat afgedanst, wat tot hilariteit leidde bij de locals. Day 4 (vrijdag 8/07)

Vandaag zijn we begonnen met de metselwerken van de funderingen. Hierdoor hadden we wat meer afwisseling in werk. Ze zijn hier behoorlijk perfectionistisch dus de hoeken (en de rest) zullen recht zijn ook al is de werf zelf serieus hellend. Naast het leukere metsen waren er ook nog zwaardere jobs: stenen dragen, wat we nog wel even gaan moeten blijven doen, 15000 bakstenen om te beginnen, er zullen er nog gemaakt worden, verder nog mortel maken, zand zeven en stenen kappen voor het beton.


Peter, Adam en Niki hebben 2 hanen en een kip geslacht. Er werd smakelijk gepeuzeld. 

‘s Avonds werd er en film gekeken door de liefhebbers, maar ‘Django Unchained’ bleek een weinig tactische filmkeuze te zijn voor de lokale meisjes.


No comments:

Post a Comment